Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ



Τίτλος:    ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ

Συγγραφέας:    ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Εικονογράφος:  Στάθης Πετρόπουλος
Εκδότης:  Μίνωας

Τόπος:  Στα βουνά της Ευρυτανίας
Ήρωες: Φάνης, Κώστας, Μαθιός, Αντρέας, Δημήτρης, Γιώργος, Φουντούλης, Πάνος, Αλέκος, κυρ-Στέφανος, μπάρμπα Φώτης, αγωγιάτης, Λάμπρος κ.α.
Υπόθεση:  Μια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση. Τα «ψηλά βουνά», έργο που θεωρείται έως σήμερα, φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα , εκδόθηκαν για πρώτη φορά ως αναγνωστικό της τρίτης τάξης δημοτικού σχολείου, την περίοδο 1917-18 και αποτέλεσε το πρώτο σχολικό αναγνωστικό στη δημοτική γλώσσα.
Μου άρεσε /δεν μου άρεσε και γιατί:  Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί αυτά τα παιδιά  κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή κοινωνία στη φύση. Μέσα από τις περιπέτειες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν για τη φύση, την επιβίωση, το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα και κυρίως την προσφορά.

Βαθμολογία:  10 Εξαιρετικό


                                                            

                                                                                                                   ΝΙΚΟΛΑΣ Ε2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρέπει να είστε μέλος αυτού του ιστολογίου για να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.