Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Τίτλος Βιβλίου: Η αδερφή μου η Κλάρα και ο θησαυρός των πειρατών.

Όνομα συγγραφέα:Ντιμίτερ Ινκιοφ.
Εικονογράφηση: Fritz Goller.
Εκδόσεις : Πατάκη
Τμήμα Δ2
Δασκάλα:Μουμουλίδου Ευγενία

Τι μου άρεσε περισσότερο:

Μου άρεσε περισσότερο εκεί που ο Ρομπερτίνο τους ξεγέλασε με τα λεφτά που θα έπρεπε να τα πάρουν τα παιδιά και εκεί που αποκοιμηθήκαν τα παιδιά την ώρα που ξεκουράζονταν απ’το σκάψιμο.

Περίληψη:

Ένα βιβλίο από τη σατιρική σειρά “ Η αδερφή μου η Κλάρα ” που κάνει σ’ολο το κόσμο τα παιδιά να γελούν. Η αδερφή μου η Κλάρα έχει κάτι τρελούτσικες ιδέες, άλλο πράγμα! Αυτήν την φορά θα πάμε στις διακοπές να ανακαλύψουμε έναν πειρατικό θησαυρό. Και μια που η Κλάρα έχει έναν χάρτη καταπληκτικό, αποκλείεται να δυσκολευτούμε…

Μπλεόνα Σ.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Αυτό το βιβλίο είναι πολύ ωραίο και σας συνιστώ να το διαβάσετε! Μιλάει για πάρα πολλά ζώα και σου δίνει πολλές πληροφορίες και έχει πλούσια εικονογράφηση. Επίσης μπορείς και να το χρησιμοποιήσεις και σαν πηγή γνώσης, για παράδειγμα σε βάζει ο δάσκαλός σου μια εργασία να βρεις για ένα ζώο πληροφορίες, από αυτό το βιβλίο μπορείς.

Εικονογράφηση: FRANCISCO ARREDONDO

KEIMENA:RERE ROVINA
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΥΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Για το αναγνωστικό: Τα Ψηλά βουνά


Ας μου επιτραπεί ως δάσκαλος που συμμετέχει στο εργαλείο αυτό φιλαναγνωσίας του σχολείου μας να δημοσιεύσω μια δική μου ανάρτηση αφού βλέπω ότι το βιβλίο: «Τα ψηλά βουνά» έχει διαβαστεί και αρέσει στους μαθητές μας ιδιαίτερα -είναι η 3η ανάρτηση που έχουν κάνει οι μαθητές μας μέχρι τώρα για το βιβλίο αυτό. Θα μας δοθεί ακόμη η ευκαιρία σε συνάρτηση με το μάθημα της Γλώσσας της Δ΄ τάξης που αναφέρεται στην καθαρεύουσα, στην ενότητα 10  του β΄τεύχους "Λέξεις φτερουγίζουν πέρα, ταξιδεύουν στον αγέρα" - "Γλωσσική αυτοβιογραφία" να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αντιμετωπιζόταν το γλωσσικό ζήτημα τις εποχές εκείνες...

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε ως αναγνωστικό της Γ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθερίου Βενιζέλου, της περιόδου 1917-18 και ήταν το πρώτο σχολικό αναγνωστικό (δηλ. βιβλίο Γλώσσας θα λέγαμε σήμερα)  στη δημοτική γλώσσα, που ο Ε. Βενιζέλος καθιέρωσε στις πρώτες τέσσερις τάξεις του δημοτικού. Η επαναστατική κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου εξέφρασε τότε στην πράξη τις νέες εκπαιδευτικές, αισθητικές και γλωσσικές αντιλήψεις της με την καθιέρωση της δημοτικής στις τέσσερις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Το βιβλίο επαινέθηκε απ' τον Παλαμά και τον Ξενόπουλο για την παιδαγωγική και λογοτεχνική του αξία, τη ζωντανή δημοτική γλώσσα και την τυπογραφική του καλαισθησία. «Τα ψηλά βουνά», παρά τον πρωτοποριακό τους χαρακτήρα προκάλεσαν λυσσαλέες αντιδράσεις και κάηκαν δημοσίως από τις κυβερνήσεις μετά το 1920.

Ο Στέλιος Σπεράντζας είπε για «Τα ψηλά βουνά» πως «είναι από τα βιβλία που ξυπνούν τους λαούς και τους κάνουν μεγάλους». Σήμερα, μας υπενθυμίζουν, πέραν όλων των άλλων, πόσο σημαντικό είναι ο καθένας από μας ν' αναδέχεται τις ευθύνες του. Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου απευθύνεται στα παιδιά όλων των εποχών. «Όταν βρίσκονται γενναία παιδιά σαν εσάς, ένα δάσος γίνεται αιώνιο. Κι οι άνθρωποι ζουν καλύτερα τη ζωή τους».

Στα "Ψηλά Βουνά", ο Παπαντωνίου αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας 26 παιδιών που όταν τελειώνουν την τελευταία τάξη του σχολείου, παίρνουν την άδεια των γονιών τους να κάνουν μόνα τους διακοπές για δύο μήνες στα βουνά της Ευρυτανίας (τόπος καταγωγής του συγγραφέα). Εκεί, μέσα στις ομορφιές της ελληνικής φύσης, μαθαίνουν να λειτουργούν σαν ομάδα, να αλληλοβοηθιούνται, να σέβονται το ένα το άλλο, αλλά και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Στο βουνό, θα γίνουν φίλοι με τον Λάμπρο*, ένα μικρό τσοπανόπουλο, στον οποίον θα μάθουν και τα πρώτα γράμματα, δίνοντάς του την ευκαιρία να προοδεύσει – και μάλιστα μελλοντικά να γίνει δάσκαλος. 
Η αφήγηση στο έργο γίνεται απλά, με γλώσσα φυσική και ζωντανή, στοιχεία, που έκαναν το βιβλίο να μιλήσει κατευθείαν στην ψυχή των μαθητών της εποχής και να θεωρείται έως σήμερα, φαινόμενο μοναδικό και αξεπέραστο για τα ελληνικά παιδαγωγικά δεδομένα.

Να θυμηθούμε κι ένα μικρό απόσπασμα από ένα ποίημα του βιβλίου:

 «Γιάννη, γιατί έκοψες τον πεύκο; Γιατί; Γιατί;» / Αγέρας θάναι, λέει ο Γιάννης και περπατεί.

Ανάβει η πέτρα, το λιβάδι βγάνει φωτιά / Να' βρισκε ο Γιάννης μια βρυσούλα, μια ρεματιά!

Σημείωση:
*Λάμπρος ονομαζόταν ο πατέρας του Ζ.Παπαντωνίου που είχε απεβιώσει πρόσφατα και με τον τρόπο αυτό ο συγγραφέας κράτησε τη μνήμη του αιώνια.

Σας ευχαριστώ!



Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Τα ψηλά βουνά

Ανάρτηση στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας
Τμήμα Δ2
Δασκάλα: Μουμουλίδου Ευγενία
Δάσκαλος Πληροφορικής : Παντακούδης Δήμος
Μαθητής: Αλεξανδρα Μ.
Τίτλος βιβλίου: Τα ψηλά βουνά
Όνομα συγγραφέα: ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Εκδόσεις: ΕΣΤΙΑ

Τι μου άρεσε περισσότερο

Εμένα μου άρεσε το τέλος «ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ», όπου ο Λαμπρός ένας μικρός βοσκός που δεν πήγαινε σχολείο και ήταν αγράμματος στο τέλος μορφώθηκε εξαιτίας μιας παρέας παιδιών. Μια μέρα ήρθαν κάτι παιδιά από την κατασκήνωση, γνωρίστηκαν μαζί του και τον ρώτησαν αν πηγαίνει σχολείο. Αυτός είπε «όχι». Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν πήγαν στον παππού του Λάμπρο και τον έπεισαν να αφήσει το Λάμπρο να πάει στην πόλη μαζί τους για να μορφωθεί. Τελικά ο Λαμπρός όχι μόνο μορφώθηκε αλλά έγινε και δάσκαλος.

Περίληψη

Μια παρέα παιδιών ξεκίνησε για το βουνό. Εκεί έμαθαν να ζουν μόνοι τους. Έμαθαν επίσης να μαγειρεύουν, να ανάβουν φωτιά. Επίσης έφτιαξαν τρείς δρόμους, ο ένας οδηγούσε σε μια βρύση, ο άλλος στην πόλη και ο άλλος σε μια λίμνη η Ρουμέλη. Εκεί γνώρισαν ένα παιδί που το έλεγαν Λάμπρο. Εκεί τον ρώτησαν αν πηγαίνει σχολείο κι αυτός απάντησε όχι. Κι έτσι του είπαμε: «θα σε πάρουμε μαζί μας στην πόλη για να μάθεις γράμματα». Πήγαν στο παππού του για να τον πείσουν να πάει στην πόλη τους και αυτός συμφώνησε!!!

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Στα ίχνη του μικρού λιονταριού

Ανάρτηση στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας
Τμήμα Δ2
Δασκάλα:Μουμουλίδου Ευγενία
Μαθητής:Δημήτρης Ν.
Τίτλος βιβλίου:Στα ίχνη του μικρού λιονταριού
Όνομα συγγραφέα:Μαρί Ντυβάλ
Εικονογράφηση:Πιέρ Κουρόν
Εκδόσεις:Ρέκος Ε.Π.Ε

Τι μου άρεσε περισσότερο

Μου άρεσαν πολύ οι εικόνες και ο τρόπος που περιγράφεται η ζωή των λιονταριών.Πιο πολύ όμως μου άρεσε όταν το ζωηρό λιονταράκι κυνηγώντας το ποντικάκι έπεσε μέσα στο νερό.

Περίληψη

Στη σαβάνα ενώ έχει καυτό ήλιο τα λιοντάρια κάθονται στη σκιά ενός δέντρου και τα μικρά λιονταράκια παίζουν.Η μητέρα τους τα θηλάζει και τις πρώτες εβδομάδες τα προστατεύει μόνη της.Στη συνέχεια ξανασμίγουν με την υπόλοιπη αγέλη.Μετά αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους μαζί με την υπόλοιπη αγέλη κάτω όμως από την επίβλεψη της μητέρας τους,γιατί οι κίνδυνοι είναι πολλοί όπως το ποτάμι ή μια λεοπάρδαλη.Μεγαλώνοντας μαθαίνουν και πιάνουν το θήραμα μόνα τους και λίγο αργότερα φεύγουν και γίνονται ανεξάρτητα.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Οι ιππότες της σκιάς


 
Συγγραφέας: Μπέρναρντ Κόρνγουελ

Βρισκόμαστε στο παράξενο χωριό του Χούκτον, που διοικεί ένα μυστηριώδης παπάς που τον λένε Ράφ. Στην εκκλησία τα του χωριού από τα δυο δοκάρια κρέμεται ένα κειμήλιο. Η νύχτα πριν την ημέρα του Πάσχα έχει έρθει. Ο Τόμας ο Τζων και ο Πίτερ φυλάνε το Άγιο Δισκοπότηρο. Μόλις έχει ξημερώσει και όλα είναι έτοιμα, ξαφνικά έρχεται ένα πλοίο με Γάλλους πειρατές. Οι πειρατές αρπάζουν το κειμήλιο. Οι φύλακές του θα καταφέρουν να το πάρουν πίσω;

Γιώργος - Δ1

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Μια σταγόνα θησαυρός


Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο μιλάει για το γάλα. Όλα αρχίζουν από αργά το βράδυ που ο μικρός Αλέξανδρος δεν μπορούσε να κοιμηθεί κι ενώ όλοι κοιμόταν αποφάσισε να παίξει παιχνίδια στον υπολογιστή του. Τον άνοιξε και προτού προλάβει να παίξει εμφανίστηκε στον υπολογιστή του ένας εξωγήινος ο Χλουπ, από τον πλανήτη της Χλουπαριάς και ο Αλέξανδρος τον ρώτησε τι θέλεις; Εκείνος του απάντησε ότι η δασκάλα μας έβαλε μια εργασία για τη Γη...Τι θα γίνει άραγε στη συνέχεια;

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Συντροφιά με τον άνεμο.

Ώρα φιλαναγνωσίας Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012
Tίτλος βιβλίου: Συντροφιά με τον άνεμο.
Όνομα συγγραφέα:Γαλάτεια Γρηγοριάδου Σουρέλη.
Εικονογράφηση:Τέτη Σούλου.
Εκδόσεις:Πατάκη

Τι μου άρεσε περισσότερο...

Από το πρώτο παραμύθι περισσότερο μου άρεσε που η γριά πουκαμίσα ταξίδεψε και γύρισε όλο τον κόσμο.
Από το δεύτερο μου άρεσε που το πιγκουινάκι έκανε φίλους και από το τρίτο μου άρεσε που το ξυπνητήρι αγάπησε ένα ρολόι κούκο..

Περίληψη

Τρία όμορφα παραμύθια τα οποία μέσα από τη φαντασία προβάλλουν αξίες και μεταφέρουν μηνύματα.Στο πρώτο μια γριά πουκαμίσα που την πειράζει η υγρασία και έχει αρθριτικά παρασύρεται από τον άνεμο και ταξιδεύουν παρέα λέγοντας του όλα τα παραμύθια που τόσα χρόνια είχε μάθει.Η σοφία των γηρατειών προσφέρει χαρά στους νέους.Στο δεύτερο παραμύθι είναι ένας μικρός γκρινιάρης πιγκουίνος που έχει πολλά παιχνίδια αλλά δεν έχει φίλους.Για να αποκτήσει φίλους πρέπει πρώτα να μάθει να προσφέρει και να μοιράζεται με τους άλλους.Στο τρίτο είναι ένα ξυπνητήρι που ερωτεύεται ένα ρολόι κούκο.Τι παράξενος έρωτας!Όμως στον κόσμο των παραμυθιών όλα γίνονται.Ακόμα και δυο ρολόγια να ξεχάσουν να μετρούν την ώρα!!!

Έφη Δ. Τμήμα Δ2

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Τα ψηλά βουνά – Ζ. Παπαντωνίου


Αυτό το βιβλίο σας το συνιστώ να το διαβάσετε। Είναι τέλειο, αρχίζει με κάποια παιδιά που κοιτάζουν τρεις φωτιές στο βουνό.Ο Φάνης, ο Μαθιός και ο Κωστάκης αποφασίζουν να πάνε στο βουνό. Οι γονείς τους όμως τους αποθάρρυναν γιατί υπάρχουν δυσκολίες για να ζήσει κάποιος στο βουνό. Ο πατέρας του Αντρέα ο κύριος Στέφανος που ήταν εργολάβος ξυλείας τους ετοίμασε κάποιες καλύβες για να μείνουν και βοήθησαν αρκετοί υλοτόμοι. Στη συνέχεια ο Αντρέας ειδοποιεί και τα άλλα παιδιά ότι όλα είναι έτοιμα και έτσι ήρθε η μέρα που η ομάδα αρχίζει να ανεβαίνει στο βουνό.

Παναγιώτης - Δ1


Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Το Ημερολόγιο ενός σπασίκλα

Στο Γυμνάσιο υποτίθεται ότι
μαθαίνουμε διάφορα πράγματα σχετικά με τις γνώσεις
και τα γράμματα αλλά ο Γκρέκ
Χέλφι προτιμά τη κόλαση αντί για αυτό. Η μαμά του αποφασίζει ότι θα του κάνει
καλό να γράφει σε ένα ημερολόγιο,
ΧΡΟΝΙΚΟ όπως θέλει να το ονομάσει ο ίδιος. Μέσα στο χρονικό
γράφει για την ποιο περίεργη οικογένεια, τον ποιο περίεργο κολλητό του φίλο και
άλλα παράξενα. Δ΄1 Σταμάτης.
Συγγραφέας
Τζεφ Κινι
Μετάφραση Χαρά
Γιαννακοπούλου